Het gaat om het resultaat

Er zijn in Nederland heel veel coaches en dat is natuurlijk prima. Maar hoe weet je nu of iemand echt een goede coach is? Mijn antwoord zou dan zijn: check hoe lang die persoon al in het vak zit, lees de reviews en kijk – vooral – of hij of zij mooie resultaten heeft geboekt. Daarop inhakend wil ik je graag iets vertellen:

Ik kreeg afgelopen zomer een hele mooie opdracht: een bedrijf begeleiden naar een op talent gebaseerde organisatie. Hieronder wil ik graag uitleggen hoe dat traject is verlopen, maar één ding wil ik alvast verklappen: het heeft nú al meetbare resultaten opgeleverd! 

Ik werd benaderd door de eigenaar van een bedrijf met de vraag of ik haar wilde helpen hun bedrijf op basis van talent te gaan runnen. Misschien eerst even uitleggen wat dat inhoudt, een op talent gebaseerd bedrijf? Dat is een organisatie die beseft dat medewerkers hun belangrijkste troef zijn, en dat het optimaliseren van hun talent bijdraagt aan hun algehele effectiviteit en concurrentiepositie.  Hiermee maak je je teams én je individuele werknemers succesvol. Ze waren bij mij terechtgekomen omdat ik – naar eigen zeggen – niet alleen strategisch goed kan meedenken, maar ook een sterk invoelingstalent heb. Een van hun directieleden had dit al eens ondervonden. 

Om de aandacht voor talentontwikkeling binnen de hele organisatie te integreren hebben we samen een plan gemaakt, waarbij ik mijn VLOW-methode (Visie, Lezen, Ontwikkelen, Winnen) heb toegelicht en gebruikt. Vervolgens hebben eerst alle leden van het managementteam de Gallup StrengthsFinder test gedaan.

Mooie inzichten

Per persoon heb ik daarna een coachingsgesprek en een energielezing gehouden met de teamleden, waarbij ik de uitslag van hun Gallup-test heb uitgewerkt en besproken. Dat leverde eerlijk gezegd al heel veel mooie inzichten op. Ook heb ik een workshop gegeven in het team, waarin ik de talenten en valkuilen van diverse mensen in een ontspannen sfeer heb kunnen toelichten. Het was heel fijn om te zien dat mensen elkaar beter leerden kennen en van zichzelf inzagen dat hun talent – dat ze als heel normaal beschouwen – kan bijdragen aan succes in het team. Mensen kunnen elkaar geweldig aanvullen

Later hebben ook de andere personeelsleden stuk voor stuk hetzelfde traject gevolgd. Van tevoren was er soms weerstand, maar iedereen was uiteindelijk heel tevreden en men gaf positieve input over elkaars sterktes en zwaktes. Het volgende onderdeel was: talentambassadeurs benoemen en hen opleiden om de nieuwe visie uit te dragen. Daarbij hebben we niet gekeken naar de functie of opleiding van de ambassadeur, maar wel of die persoon enthousiast achter het talent-gedachtegoed staat, want daar bereik je het meeste mee en gaat de toepassing vanzelf. Deze ambassadeurs zullen ook met regelmaat worden ‘bijgeschoold’. 

Resultaat

Natuurlijk wil iedereen ook zien en meten of er resultaat behaald is, het is toch een heel pad dat je met elkaar loopt. Maar resultaat was er! Allereerst hebben de collega’s meer begrip voor zichzelf en elkaar, meer onderlinge verbinding en meer herkenning. Ook helpen ze elkaar vaker: dan gaan ze bij een issue eerst even de talenten erbij pakken en met elkaar puzzelen om tot een goede samenwerking te komen. 

Ook HR heeft nu het talentgericht werven van personeel omarmd en gebruikt, ze begrijpen beter wat ze moeten vragen. Maar daarnaast, en dat is zeker niet onbelangrijk, is het bedrijf nu ook aantrekkelijker voor jonge mensen omdat ze zich beter kunnen ontwikkelen en zich gehoord voelen. 

Al met al vond ik het een superleuke uitdaging om te doen en kan ik niet wachten op de volgende vraag om een bedrijf te begeleiden. Dus……….. wie durft? Wie volgt? 

Ook als individu natuurlijk welkom

Het spreekt voor zich dat je natuurlijk ook persoonlijk een of meerdere sessies bij mij kunt boeken. Ik wil gewoon mensen helpen en dat kan op veel manieren.

Wil je meer informatie? Ik ben altijd bereikbaar via contact@inekehilhorst.nl

Met een warme groet, 

Ineke Hilhorst

PS: De naam Bernadette is fictief. Maar op verzoek kan ik je in contact brengen met het bedrijf dat ik heb begeleid deze zomer.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer berichten

Op talent gebaseerde organisatie

Er zijn in Nederland heel veel coaches en dat is natuurlijk prima. Maar hoe weet je nu of iemand echt een goede coach is? Mijn antwoord zou

Download mijn ebook

Dit e-book neemt je mee op een reis vol inzichten, verhalen en praktische tips, waarin persoonlijke en zakelijke vraagstukken worden opgelost met behulp van mijn VLOW – methode.

Laat jouw naam en emailadres achter en krijg toegang tot dit e-book.

Veel succes met mijn tips voor de vraagstukken in reis naar jezelf