Interview Ineke Hilhorst in de Nouveau

Onlangs heeft Elleke van Duijn mij voor Nouveau geïnterviewd over de VLOW-methode waar ik mee werk en over het (her)ontdekken van haar talenten via een Strengthfinderstest. Ik heb veel positieve reacties ontvangen op dit  interview. Heb je het artikel nog niet gelezen? Dan bied ik je nu de kans om dit in te halen!

Elleke shrijft:

Laat mij iets bekennen. Ik ga regelmatig naar een spirituele coach. Omdat ik het gewoon ook even niet meer weet. Komt er ooit een nieuwe liefde? Gaan mijn kinderen nog een keer normaal doen? Kan ik mijn nieuwe huis wel betalen? Moet ik daarvoor een nieuwe baan zoeken? Ik ben al zo oud, kom ik nog wel ergens voor in aanmerking? Kan ik überhaupt iets? Is dit het nou?

Ineke Hilhorst is spiritueel coach, aurareader, coach persoonlijke ontwikkeling en leiderschapscoach met een helderziende touch. Zij adviseert op het gebied van werk, liefde en innerlijke richting. Ineke doorziet je direct; in no time heeft ze haar vinger op jouw zere plek gelegd en legt ze je uit welke plannen het universum met jou of je bedrijf heeft. Ze voelt en ‘leest’ je energie en vertaalt dit in gewone mensentaal. Dat doet ze in directe bewoordingen. Geen gepoezel en vaag geleuter, je hoort hoe de vlag ervoor hangt en ze denkt met je mee hoe je van je diepe dalen weer hoge toppen kunt maken. Dit doet ze niet alleen voor individuele personen maar ook voor bedrijven. Mij begeleidde ze onder andere toen mijn huwelijk ontspoorde, ze hoorde mijn geweeklaag over mijn gebroken hart en gooide mijn twijfels over verhuizen over de schutting.

VLOW

Onlangs mailde ze me, dat ze een nieuwe tool heeft: de VLOW-methode.

Visie, Lezen (aura) Ontwikkelen en Winnen. VLOW bestaat uit drie gedeeltes: een reading, een talententest en een persoonlijke vertaling van deze talenten naar je huidige leven. Samen wordt er gekeken naar je doelen en dan wordt bepaald wat de meest efficiënte weg ernaartoe is en hoe je die kunt ‘winnen’. Deze methode van coaching is uniek omdat je je gaat realiseren wat echt bij je past. Zodat je straks weet welke kant het op moet met je.

Strengthsfinderstest

Daar zit ik weer, hartje Amsterdam, in het knusse atelier van mijn favoriete spirituele coach. Ineke moet zich altijd eerst even geestelijk voorbereiden. Dat doet ze door haar ogen te sluiten en een paar keer diep in- en uit te ademen, zodat ze zich kan concentreren op het contact met het universum. Ook al weet ze al 25 jaar hoe ik heet, toch moet ik iedere keer weer mijn voor- en achternaam noemen. Omdat je energie iedere keer anders is, dus je intonatie ook. Dan opent ze haar ogen en kijkt me aan. Haar bruine ogen flikkeren mij tegemoet. Alsof er een lichtje is aangegaan.

“Je hebt een sterke intuïtie,” steekt ze van wal. “Je analyseert, ziet snel waar het over gaat in je omgeving. Je bent sterk en hebt genoeg zelfbewustzijn. Maar je houdt jezelf tegen. Je vindt dat het allemaal wel meevalt, je vindt jezelf helemaal niet zo bijzonder. Dus wat je ziet en voelt, komt niet altijd goed terecht. Je benut je potentieel, je talenten dus niet optimaal. Waardoor er een groot deel van je kracht binnen blijft zitten. Zonde.”

Potdikke. Ik weet wel dat ik flink wat aankan, zelfredzaam ben. Ik klaag zo min mogelijk en probeer er het beste van te maken. Maar blijkbaar zit er meer in het vat. Wat moet ik daar dan mee? Ik houd niet van opscheppen en heb een hekel aan onbescheiden mensen. Met dank aan mijn calvinistische opvoeding. Niks opvallen of stralen, je moet hard werken en je ding doen en als je geluk hebt, krijg je een baan en een man en wie weet ook kinderen. Geen uitbundigheid, het leven is geen feestje. Dat werk.

Wanneer ik Ineke zeg dat dat allemaal leuk en aardig is, maar dat ik geen idee heb hoe ik die voorraad potentieel tevoorschijn moet toveren zegt ze: “Begin bij het begin. Je kunt een Strengthsfinder test doen. Daaruit komen jouw talenten naar boven. Erken deze. Wuif ze niet weg, maar omarm ze. Zet ze in. De test liegt nooit.” En hoewel Ineke mij voorheen ook zonder deze test prima heeft geholpen mijn eigen kracht te leren kennen, word ik nieuwsgierig en doe de test. 

De Strengthsfinder-methode of in goed Nederlands: de Sterke Punten methode komt uit Amerika. Centraal staat de vraag; ‘Ben jij iedere dag in de gelegenheid om te doen waar jij het meest energie van krijgt?’ Onderzoeksbureau Gallup ontdekte dat veel mensen een ‘nee’ antwoordden op deze vraag. Zij concludeerden dat de mate waarin je je talenten kwijt kunt in je werk, bepalend is voor je succes en voldoening. Ze ontwikkelden een test die jouw tien belangrijkste talenten op een rijtje zetten. De test bestaat uit 177 vragen, per vraag krijg je 20 seconden de tijd. Als ik te lang twijfel, gaat de vraag voorbij en komt de volgende alweer. Dat geeft wel een beetje stress

Je hart weet je wel wat er moet gebeuren

Een week later zit ik weer tegenover Ineke. Ze gaat de uitslag met me doornemen.

Individualisatie is je sterkste talent,” steekt Ineke van wal. Dat betekent: “Je hebt het talent om bij ieder mens zijn of haar sterkste punt te zien en om verschillende mensen productief te laten werken. Super, maar pas op dat je dicht bij jezelf blijft en dat iemand niet te veel op je kracht leunt of met jouw ideeën aan de haal gaat.”

Op twee staat Strategisch Denken. “Dat betekent dat je snel relevante patronen ziet in gebeurtenissen en daardoor altijd een alternatief in de aanslag hebt om voorwaarts te gaan. Jij ziet altijd de weg.” Wowie. Nooit zo bij stilgestaan. “Maar,” waarschuwt mijn goeroe, “Soms blijf je te lang dralen. Dat komt door onderliggende angst. Je hebt de neiging om steeds een nieuwe route te kiezen, waardoor je in rondjes kunt draaien.” Ik weet dat ik dingen soms te lang laat sudderen. Voordat ik een beslissing neem. Of omdat ik er niet naar wil kijken. Of omdat ik bang ben dat ik het niet kan, of om het fout te doen. Ineke: “Door je angst krijg je blikvernauwing. Ga door je blokkade, je weerstand heen. Want in je hart weet je wel wat er moet gebeuren. Luister niet naar een ander, ga uit van jezelf, van je eigen kracht.” Op drie staat de Leerling. “Je bent leergierig en wil jezelf graag ontwikkelen en verbeteren.” Dat klinkt wel een beetje betweterig vind ik. Bah, ik heb een hekel aan betweters. “Zo moet je het niet zien,” legt Ineke uit. “Je houdt van dynamiek. En hebt een hekel aan vaste patronen.” Dat klopt, ik ben dol op reuring. Never a dull moment. “Dat heeft een keerzijde,” zegt Ineke “Nieuwsgierigheid leidt tot onproductiviteit. Continu iets nieuws beginnen, zonder het oude geleerde in praktijk te brengen, zorgt ervoor dat je niet vooruitgaat. Wees duidelijk. Leer ‘ja’ zeggen op de dingen waar jij zelf echt iets aan hebt. Niet om een ander een lol te doen.”

Wees minder hard voor jezelf

We bespreken mijn volgende talenten. Zoals Doelgerichte werker. Ineke: “Je bent prestatiegericht. Keihard werk je. Je geeft liever te veel dan te weinig. Je ziet dingen razendsnel. Maar dat word je niet altijd in dank afgenomen. Anderen hebben vaak meer tijd nodig om te zien hoe iets zit. Jij wilt het hen dan alvast uitleggen maar dat willen ze helemaal nog niet horen. Geef hun tijd om het zelf in te zien.” Ik denk aan mijn vriendin die een boek geschreven heeft over haar roerige leven. Ze vroeg of ik het wilde lezen. Dat deed ik en ik voorzag het van opmerkingen in de kantlijn. En zei haar dat het een fantastisch verhaal was, maar dat er nog flink wat werk aan de winkel was voordat het naar de drukker kon. Dat was helemaal niet de bedoeling. Haar begeleider had gezegd dat het een steengoed boek was. Ze wilde applaus voor haar werk, waar ze zeven jaar over gedaan had. Bovendien had ze me niet om commentaar gevraagd. Dit voorval was ruim een maand geleden, sindsdien had ik niets van haar gehoord. Ik baalde, was bang dat ze me niet meer wilde zien en dat ik door mijn lompigheid een vriendin had verloren. “Je talent werkt in dit geval tegen je” zegt Ineke. “Eerlijkheid is niet altijd de beste remedie. Houd soms langer je mond en doe iets leuks voor jezelf in plaats van extra moeite voor een ander die niet eens gewaardeerd wordt. Leer meer ontspannen, gun jezelf een pleziertje. Wees minder hard voor jezelf.” Het valt me op dat er aan elk talent ook een negatieve kant zit. Dat is dan wel weer jammer

Blij ei

Input leveren (nooit geweten dat dat een talent was) staat ook bij mijn talenten. “Mensen die sterk scoren op input, verzamelen graag informatie, ideeën, relaties. Daardoor kunnen ze met de juiste middelen informatie delen met de juiste mensen op het juiste moment. Je wilt altijd helpen.” Ja, ik ben een dienstbaar type. Fijn als ik iemand anders blij kan maken met wat ik weet of heb. “Je valkuil: neiging tot hamsteren.” Zo, die zit. Ik houd inderdaad van verzamelen. Spullen, rommeltjes, tijdschriften, stapeltjes, mijn huis ligt er vol mee.

Dan bespreken we nog meer gaven: Positiviteit, Empathie en Verantwoordelijkheidsbesef. Uiteindelijk heeft mijn calvanistische opvoeding toch zijn werk gedaan. Klinkt allemaal superpositief toch? Maar ook hier moet ik weer wat verduren: ik kan niet zo goed tegen kritiek en moet ook beter opletten wie het zegt, het kan ook aan de kritiekgever liggen. “Empathie is mooi, maar pas op dat je jezelf niet te kwetsbaar opstelt, dan kun je onderuitgehaald worden”. Ook benadrukte Ineke dat te veel inzet en je overal verwantwoordelijk voor voelen, me uitput. Wijze woorden. Ik weet het, ik ben naast een blij ei, ook een zacht ei. Ik begrijp altijd alles en ben zo trouw als een hond. “Word ook gewoon eens boos,” adviseert Ineke.

Geloof in jezelf

Wat een hoop talenten. Zoveel positiviteit heb ik zelden over mezelf gehoord op een dag. “Eigenlijk ben ik best een leuk mens,” lach ik schaapachtig. Op dat moment piept mijn telefoon. Het is een app van de vriendin die het boek schreef. ‘Hoe gaat het schat? Ik wilde even zeggen dat ik veel heb aan de wijzigingen die je hebt aangebracht in mijn boek. Dankjewel! Zullen we snel een wijntje doen?’ Ik sta perplex. Hoe kan dat nou? “Dat is nou VLOW in de praktijk!” roept Ineke enthousiast. Ze staat op en geeft me een knuffel. “Geloof nou in jezelf.” Ik beloof beterschap.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer berichten

Een brief vol zomernieuws

Terwijl ik dit zomernieuws aan het voorbereiden ben, zit ik eigenlijk nog na te genieten van de mooie bijeenkomst afgelopen donderdagavond. Ik voelde het tijdens